Festival Bulka

ANTOLOGIJA BULKA

Međunarodni Festival pesnika za decu Bulka u Crvenki je jedinstvena književna manifestacija ne samo u Srbiji, već u celom regiona, a i šire. Potraga za najboljom, neobjavljenom pesmom za decu putem anonimnog konkursa dala je šansu svim autorima koji se bave pisanjem da svojim učešćem obogate našu književnu riznici poetskog stvaralaštva za decu.

Književni klub „Krčevine“ osnivač festivala, sa već afirmisanim pesnicima: Zoran Đumić Vanja, Milan Mrdalj Mrđa, Tode Nikoletić, Dragoslav Guzina, Dragan Jovanović Jod, Nikola Predojević, Petko Zorić,  Milan Mikulić, Marko Jovović, sredinom jula 1994. godine, sa Bulkom u srcu, hrabro se upustio u poetsku avanturu raspisujući prvi  nagradni književni konkurs, na koji je, za veoma kratko vreme od mesec dana pristiglo preko 300 pesama. Na kasnijim konkursima je bilo i preko 700 pesama o čemu je i Politika pisala, što bi u nekom zbiru moglo da se kaže da je na konkurse za ovih 25 godina pristiglo preko 10 hiljada pesama.

Stručni žiri sačinjavali su pesnici, profesori književnosti i književni kritičari. Njihove zapise o pesmama prispelim na konkurse donosimo u završnom delu knjige, a preuzeti su iz Zbornika koji su pratili dosadašnje festivale.

Sećajući se priprema u Književnom klubu o pokretanju Festivala, čini mi se da taj početak i nije bio tako težak. A kako i da bude kad su uz  nas stajali drugari: Pero Zubac, Duško Trifunović, Dragan Lukić, Rade Obrenović, Voja Marjanović, Mošo Odalović… i akademski vajar Andrija Šaranović koji je pobedniku festivala darivao skulturu bulke u terakoti, a posebne užitke davale su njegove ogromne slike na bini kao scenografija i likovna rešenja za plakate, pozivnice i ilustracije u nekoliko knjiga pobednika Festivala. Znatnu podršku pružile su i radne organizacije: Fabrika biskvita Jafa, Fabrika šećera Crvenka, Špiritana. Trgovačko preduzeće  Venac, Mesna zajednica, Kompanija Rodić, Dom kulture…

Kao što i čoveka prate dobre i malo lošije godine, tako je i Festival prolazio kroz oskudna vremena i morao  se prilagodi teškom stanju u kom se našla naša zemlja. Ona narodna „koliko para – toliko i muzike“ i te kako je došla do izražaja u svim sektorima društva, pogotovo u kulturi, tako da je i Festival morao svoje trodnevne programe svesti na jedno veče,

Srećom, uvek se nađu dobri ljudi koji veruju u ono što drugi rade, nesebično pruže podršku i ne traže ništa, zahvalnost im dovoljna.

Takvi nek se rađaju!

I ova knjiga, zamišljena kao mala antologija pesama sa Bulkinog nagradnog konkursa za najbolju pesmu za decu i pesama dobitnika pesničkog prstena,  objavljuje se zahvaljujući dobrim ljudima koji su u njenom sadržaju prepoznali kvalitet i poruku koja će ostaviti trag za neka nova, buduća istraživanja kulturnih zbivanja na ovim prostorima.

A Festival Bulka nek cveta, raste i traje.

Na radost svih nas, naročito dece i pesnika za decu.

MILAN  MRDALJ  MRĐA

 

Bulka 2019