АНТОЛОГИЈА БУЛКА

Међународни Фестивал песника за децу Булка у Црвенки је јединствена књижевна манифестација не само у Србији, већ у целом региона, а и шире. Потрага за најбољом, необјављеном песмом за децу путем анонимног конкурса дала је шансу свим ауторима који се баве писањем да својим учешћем обогате нашу књижевну ризници поетског стваралаштва за децу.

Књижевни клуб „Крчевине“ оснивач фестивала, са већ афирмисаним песницима: Зоран Ђумић Вања, Милан Мрдаљ Мрђа, Тоде Николетић, Драгослав Гузина, Драган Јовановић Јод, Никола Предојевић, Петко Зорић,  Милан Микулић, Марко Јововић, средином јула 1994. године, са Булком у срцу, храбро се упустио у поетску авантуру расписујући први  наградни књижевни конкурс, на који је, за веома кратко време од месец дана пристигло преко 300 песама. На каснијим конкурсима је било и преко 700 песама о чему је и Политика писала, што би у неком збиру могло да се каже да је на конкурсе за ових 25 година пристигло преко 10 хиљада песама.

Стручни жири сачињавали су песници, професори књижевности и књижевни критичари. Њихове записе о песмама приспелим на конкурсе доносимо у завршном делу књиге, а преузети су из Зборника који су пратили досадашње фестивале.

Сећајући се припрема у Књижевном клубу о покретању Фестивала, чини ми се да тај почетак и није био тако тежак. А како и да буде кад су уз  нас стајали другари: Перо Зубац, Душко Трифуновић, Драган Лукић, Раде Обреновић, Воја Марјановић, Мошо Одаловић… и академски вајар Андрија Шарановић који је победнику фестивала даривао скултуру булке у теракоти, а посебне ужитке давале су његове огромне слике на бини као сценографија и ликовна решења за плакате, позивнице и илустрације у неколико књига победника Фестивала. Знатну подршку пружиле су и радне организације: Фабрика бисквита Јафа, Фабрика шећера Црвенка, Шпиритана. Трговачко предузеће  Венац, Месна заједница, Компанија Родић, Дом културе…

Као што и човека прате добре и мало лошије године, тако је и Фестивал пролазио кроз оскудна времена и морао  се прилагоди тешком стању у ком се нашла наша земља. Она народна „колико пара – толико и музике“ и те како је дошла до изражаја у свим секторима друштва, поготово у култури, тако да је и Фестивал морао своје тродневне програме свести на једно вече,

Срећом, увек се нађу добри људи који верују у оно што други раде, несебично пруже подршку и не траже ништа, захвалност им довољна.

Такви нек се рађају!

И ова књига, замишљена као мала антологија песама са Булкиног наградног конкурса за најбољу песму за децу и песама добитника песничког прстена,  објављује се захваљујући добрим људима који су у њеном садржају препознали квалитет и поруку која ће оставити траг за нека нова, будућа истраживања културних збивања на овим просторима.

А Фестивал Булка нек цвета, расте и траје.

На радост свих нас, нарочито деце и песника за децу.

МИЛАН  МРДАЉ  МРЂА

 

Булка 2019