Историја позоришта

ДОМ КУЛТУРЕ ЦРВЕНКА

Позориште «Стеван Сремац«  Црвенка

Основано је 1946.године интеграцијом две позоришне групе «Јован Стерија Поповић»и «Жикица Јовановић Шпанац» и исте године је изведена и прва премијера «Два цванцика». Први редитељ био је Богумил Карловарис угледни сликар и професор. Од оснивања позориште ради у континуитету и у својој дугој традицији извело је више од 150 премијера, а неке од њих су: Људи, Поп Ћира и Поп Спира, Госпођа Министарка, Огњиште, У агонији, Отац, Сабирни центар, Сумњиво лице, Светислав и Милева, Атентат, Развојни пут Боре Шнајдера, Три чекића, Лари Томпсон трагедија једне младости, Фарсе, Код вечите славине, Породичне приче, Португалија, Конкурс, Дивље месо, Доктор сустер, Болест породице М, Штефица Цвек у раљама живота. У овом позоришту режије су остварили многи познати редитељи: Бора Стојановић, Благота Ераковић, Иштван Варга, Драган Јовић, Драгољуб Мутић, Иван Хансман Јесенски, Саво Радовић, Милан Белегишанин.

Велики процват позориште доживљава у сезони 1976/77. представама «Огњиште» и «У агонији» пласирајући се на Републички фестивал и Савезни фестивал у Требиње и освајајући Златне маске за главну мушку и женску улогу и за сценски говор. Представама «Атентат» и «Развојни пут Боре Шнајдера» 1992. године позориште наставља своје златно доба пласирајући се на Савезни фестивал у Врање. 1996/97. године представом «Три чекића» освојено је Прво место на Покрајинском фестивалу у Старој Пазови и пласман на Републички фестивал у Гњилане. 1998/99. године представом «Код вечите славине» позориште осваја Златну плакету на Републичком фестивалу у Кули. Представама «Породичне приче» и «Португалија» позориште осваја пласмане на Републички фестивал у Кулу.

У сезони 2003/04. подмлађени ансамбл позоришта са представом «Конкурс» у режији Сава Радовића осваја Прво место на Покрајинском фестивалу у Старој Пазови, Прво место и Златну плакету на Републичком фестивалу у Кули и две Златне маске за најбољу мушку улогу и најбољу женску епизоду на Фестивалу Фестивала у Требињу. Позориште је представом «Конкурс» имало част да по први пут отвори «Барски љетопис» 2004.године.

У сезони 2004/05. са представом «Дивље месо» у режији Сава Радовића освојено је Прво место на Покрајинском фестивалу у Старој Пазови, Друго место и Сребрна плакета на Републичком фестивалу аматерских позоришта Србије, као и поновни пласман на Фестивал Фестивала у Требиње. На Фестивалу Фестивала смо освојили Диплому за најбољу режију и Златну маску за најбољу мушку епизодну улогу. Дечји позоришни ансамбл, исте сезоне, са представом «Сестре по метли» је освојио Прво место на Покрајинској смотри деце у Инђији, Друго место и Сребрну плакету на Републичком фестивалу у Бечеју, као и Прво место и награду за најбољу представу у целини на 11. Позоришном фестивалу представа за децу «Фестић» у Београду.

У сезони 2005/06., када славимо 60 година позориста, премијерно је изведен позоришни комад Душана Ковачевића «Доктор шустер» у режији Сава Радовића, са којим смо, такође, учествовали на САПДВ у Старој Пазови, а на Првом Фестивалу традиционалних позоришних форми Војводине у Јаши Томић освојили смо Друго место.

У сезони 2006/07. изведен је позоришни комад Фауста Паравидина “Болест породице М.” у режији Сава Радовића са којим смо, такође, учествовали на Сусретима аматерских позоришних друштава Војводине у Старој Пазови.

Дечји ансамбл са представом “Приче из Мерлиновог замка” освојио је Треће место на Покрајинској смотри у Инђији и пласман на Републички фестивал. На “Фестићу” је представа освојила Прво место и награду за најбољу представу у целини.

И наредне сезоне 2007/08. дечји ансамбл ниже успехе, представа “Кад би кулисе причале”, чији текст и режију потписују Зоран Радуловић и Цвијета Јовановић осваја Треће место на Покрајинском фестивалу и пласман на Републички фестивал. Представа, такође, учествује на Позоришном фестивалу представа за децу “Фестић” у Београду.

Сезоне 2008/09. комад Дубравке Угрешић “Штефица Цвек у раљама живота” у режији Милана Белегишанина осваја Треће место на САПДВ у Старој Пазови и, такође, Треће место наРепубличком фестивалу аматерских позоришта Србије, као и пласман на Фестивал Фестивала у Требиње. На Фестивалу Фестивала у Требињу освојена је Златна маска за колективну игру и Златна маска за најбољу женску улогу.

Омладински ансамбл позоришта представом „Мирандолина“ осваја Прво место на Војвођанском фестивалу малих сцена, док дечји ансамбл са представом „Плава птица“ осваја Прво место на Покрајинском фестивалу у Инђији и Треће место на Републичком фестивалу у Убу.

У оквиру манифестације крос РТС-а, коју је организовало српско-данско удружење «Миленијум», позориште је три године гостовало у Краљевини Данској и успоставило традиционалну сарадњу.

У нашем позоришту можете наћи многе награде и признања која сведоче о успесима и учествовању на разним фестивалима: Покрајинским, Републичким и Савезним фестивалима, сусретима братства у Призрену, Ђађином меморијалу у Руском Крстуру, Фестивалу културе младих у Књажевцу, Трема фесту у Руми, Фестивалу у Суботици, Фестивалу Фестивала у Требињу, Фестивалу «Барски љетопис» у Бару, «Звездара театру» у Београду, Позоришту «Душко Радовић» у Београду, Дому културе «Студентски град» у Београду, «Позоришту младих» у Новом Саду, „ВОФЕМС-у“ у Крушчићу, „ФЕТРИ“ у Јаши Томић, Фестивалу „Миливоје Мартиновић-Мартин“ у Богатићу, Фестивалу хумора за децу у Лазаревцу, Фестивалу глумачких остварења у Лозници, Међународном фестивалу у Тлмачу/Словачка, гостовању у оквиру Кроса РТС-а у Хиллероду/Данска, гостовању у Пазину/Р.Хрватска…

Позориште је и добитник Зрака културе, Искре културе, Повеље за допринос трајању РФАП Србије и многих других.

Међутим, ово је само један део историје и признања Позоришта »Стеван Сремац» Дома културе Црвенка.

 

Октобар 2009. године

Директор
Весна Милошевић